Lyskraft eller drivkraft?
Publicerades av
Karl Forsberg
Det behöver inte vara en motsättning. Men vi träffar ibland personer som döljer sin oförmåga bakom en narcissistisk och charmerande fasad. Som chefsrekryterare möter vi inte sällan uppdragsgivare som förväxlar begreppen lyskraft och drivkraft. Och det är naturligtvis svårare att se drivkraften hos en person med låg utstrålning och karisma.På senare tid har jag ändå upplevt en tendens mot att ledare inom storpolitiken väljs på andra förtjänster än lyskraft. På hemmaplan kan vi se att Persson har ersatts av Reinfeldt och Sahlin. Båda med lägre profil. Fredrik Reinfeldt har dessutom visat att han har tillräcklig självkänsla för att kunna låta andra regeringsmedlemmar som t.ex. Borg och Olofsson visa upp sig i TV-rutan.
Obama gav åtminstone i valrörelsen intryck av att vara ödmjukare än företrädaren Bush. Med svenska mått mätt kanske han inte har visat sig vara en lågprofilare. Men det kan ha mer att göra med att han är president just i USA som är den enda kvarvarande supermakten. Putin har ersatts med Medejev. Även han kan upplevas som något ödmjukare. Med reservation för att vi från svensk horisont har svårt att bedöma vem det egentligen är som bestämmer.
Det går att se fler exempel. Från Helmut Kohl till Angela Merkel. Tony Blair till Gordon Brown. Fogh Rasmussen till Lökke Rasmussen. Valet av EUs permanenta ordförande Herman van Rompuybels och “utrikesminister” Cathrine Ashton är tydliga exempel. Och hur är det med kommissionens ordförande Barosso? Valet av dessa EU-ledare har betraktats som resultatet av kompromisser. Men man kan säga att de mer ger intryck av att vilja få något uträttat än att synas. Det gäller att få de europeiska nationerna att enas om gemensamma mål och medel för att ge medborgarna en bättre framtid. Ingen lätt uppgift.
Vi kanske inte ser den här trenden lika tydligt på toppnivå inom näringslivet. Där sker mer under sekretess i styrelserummen. Men några funderingar kan man få om man följer DIs skvallerspalter. Varför visar Handelsbanken bättre resultat än SE-banken och Swedbank? I AB Volvo har Finn Johsnon tydligen förlorat maktkampen med Leif Johansson. Om efterträdaren på ordförandeposten, Louis Schweitzer, är en lågprofilare återstår att se.
Det är naturligtvis inget fel att som ledare ha karisma och lyskraft. Men frågan är om vi inte överdriver betydelsen. Vid uppdateringen av min bok “Psykopatiska Chefer”, Liber 2008, sökte jag efter forskningsrapporter om vad som är dokumenterade ledaregenskaper. Jag kunde bara finna två egenskaper: Empowerment/Power och Consideration. Dessa är egentligen rubriker. Den första för viljan att ha makt och inflytande och också att kunna använda makten till att genomföra. Även drivkraft kan gå in under rubriken. Den andra är förmågan att fånga upp och analysera omvärlden på ett objektivt sätt. Förmågan ger därmed möjlighet att använda drivkraften till att åstadkomma förändringar som inte bara är accepterade utan också önskvärda.
Men vad sägs om Berlusconi och Zarkosy? Ja vi vet i alla fall att Italien är det enda land i Europa som matchar Grekland i budgetunderskottets storlek.
Låt inte lyskraften blända oss när vi väljer framtiden ledare!
Lars-Olof Tunbrå