Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan
 

International Search Partners AB
Göteborg ▪ Stockholm ▪ Malmö
+46 31 69 36 26 | info@ispa.se

Att rekrytera den framtida ledaren

Publicerades av 
Ja det är inte alltid så lätt. Socialdemokraternas slutna process inför öppen ridå är ett exempel på detta. Akt nr 1. var en maktkamp om Monas jobb där tunga namn som Thomas Östros, Per Nuder, Thomas Bodström och Sven-Erik Österberg, för att nämna några, föll som käglor. Och ut ur röken, som från ingenstans, trädde Håkan Juholt. Man kunde ana en kandidat duktig på att matcha sig själv och med starkt stöd bland partiets traditionalister. Ja det verkar tryggt. En man med utstrålning. Retoriskt begåvad och en som går att lita på.

Men hetluften var tydligen alltför het. Håkan visade sig snarare vara antedaterad än uppdaterad i debatten. Han gav snart intryck av av att ha passerat bäst före datum. En gårdagens kommunpolitiker. Internrekrytering. Ibland kan man fundera över om inte politiska ledare skulle kunna rekryteras från andra partier eller utanför “branschen”. Under både buller och bång fick Håkan lämna. Åtminstone Stockholm och kulbolägenheten för att själv proklamera sin avgång från hemmascenen.

Nu är det dags för akt nr 2. Under ledning av partisekreteraren Carin Jämtin drog man igång ersättningsrekrytering. Det gick inte att dölja att man nu hade bråttom. Det fanns ingen beredskap för den uppkomna situationen. Färdigutvecklade ledare som står på kö har det inte funnits sedan Ingvar Carlssons tid. Så förutsättningarna för en internrekrytering var inte särskilt goda. Så vad gör man? Jo snabbt går man igenom ett antal lojala, kloka och trygga socialdemokratiska namn. Personer som kan få de socialdemokratiska väljarnas förtroende. Och vad fann man: jo en mycket duglig, trygg och förtroendeingivande person med såväl internationell erfarenhet som bakgrund i industrin. Han kan säkert samla socialdemokratins kärnväljare.

Och nu kommer min invändning: Är Stefan Löfvén en framtida ledare? Det är tveksamt. Han kan säkert vara attraktiv för de kärnväljare som partiet har i industriarbetarkåren och bland offentliganställda. Och några till. Men med tanke på att svensk tillverkningsindustri sysselsätter mindre än 20 % av de arbetande får han förlita sig på de offentliganställda. Och även här sker det en utveckling. Främst vad beträffa värderingsgrunder. Så om inte socialdemokraterna ska ändra sina grundvärderingar kan Stefan Löfvén få svårt att attrahera över 30 % av väljarna.

Framtiden ledare kommer att få hantera helt andra problem än de Stefan Löfvén är familjär med. Globaliseringen, industrikapitalismens sammanbrott, nationalstaternas konkurs, flyktingströmmar och rasism. Tjänste - och underhållningsproduktion kommer kommer i västvärlden att ersätta basindustrin. Även om skogen växer bra i Sverige så kommer den i framtiden vara en obetydlig del av vår konsumtion. De ökade inkomstklyftorna och problemet med att viinom något decennium bara kommer att arbeta en tredjedel av vårt liv är ett växande hot mot vår levnadsstandard.

Det är här vi som chefsrekryterare kommer in. Förutom att vi hjälper till med att analysera dagens situation försöker vi se en bit framåt. Hur ser framtiden ut, externt och internt, och vad ställer vi då för krav på framtidens ledare. Ledarskapet blir inte lättare i framtiden. Beslutssituationerna blir mer komplexa och komplicerade. Gammal kunskap och därmed erfarenhet blir snabbt förlegad. Informationen brusar allt högre. Och otydligare. Framtidens ledare behöver nya färdigheter. Bland andra förmåga att snabbt anpassa sig, ta in ny kunskap och stimulera medarbetarna till ständiga förändringar och anpassning. Om Stefan Löfvén har de egenskaperna kommer han att lyckas. Om nu partiets idé är säljbar i framtiden.

Att som chefsrekryterare få vara med i framtida partiledarrekryteringar är kanske inget man kan hoppas på. Eller?

Lars-Olof Tunbrå 
Senast publicerad: 190220 | Powered by SiteSmart