Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan
 

International Search Partners AB
Göteborg ▪ Stockholm ▪ Malmö
+46 31 69 36 26 | info@ispa.se

Hur känner man igen en psykopat?

Det är inte en helt ovanlig fråga från media. I TV-sofforna brukar det vara en inledningsfråga. Och mitt kanske något lakoniska svar brukar vara att det gör man inte. D.v.s. känner igen en psykopat när man möter en. För de är specialister på att gömma sig bakom en mänsklig mask.

 

Författaren Lars Olof Tunbrå har skrivit boken Psykopatiska chefer medverkar här i Aftonbladet-TV’s program Wellness. Lars Olof intervjuas ca 16 minuter in i programmet. 

Det första intrycket är oftast att de är charmiga, sympatiska och öppna. Men där bakom gömmer sig något annat. En person som strävar efter makt och att ta fullständig kontroll över dig. Det märker du först efter en tid. På en arbetsplats brukar det för medarbetare och kollegor ta några månader innan man upptäcker det motsägelsefulla beteendet. Och om man då inte spelar med kommer man att bli utsatt för såväl hot som aggressioner.

För överordnade chefer kan det ta väsentligt längre tid. Från deras perspektiv ser man en ambitiös och utåtriktad chef med talets gåva och förmåga att övertyga. Det är först när de dåliga ekonomiska resultaten kommer fram som den psykopatiska chefen börjar ifrågasättas. Något år kan han komma undan genom att inte ta ansvar utan att skylla på marknaden, produkterna, systemen eller dåliga medarbetare. Men det håller inte så länge. Efter 2-3 år brukar den psykopatiska chefen få gå.

Tyvärr är då redan skadan skedd. Många människor har blivit illa tilltygade och verksamheten fungerar dåligt. Det finns beräkningar som visar att en psykopatisk chef på mellannivå orsakar organisationen en ekonomisk skada på mellan två och sex miljoner kronor per år. På samhällsnivå motsvarar det minst 100 miljarder.

Här finns en potential till ökad lönsamhet. Ingen investering kan i lönsamhet jämföras med att avveckla en psykopatisk chef.

Lars-Olof Tunbrå

Senast publicerad: 190220 | Powered by SiteSmart